Demokratian tulevaisuus: Vapaus tietoon, ajatteluun ja vaikuttamiseen

Terveisiä Euroopan Piraattipuolueen (PPEU) perustamiskokouksesta Brysselin Europarlamentista!

Piraattipuolueesta tulee useimmille mieleen tiedostojen lataaminen netistä maksutta. Ei kovin kummoinen pohja poliittiselle puolueelle?

Nimi saattaa johtaa harhaan, sillä vaikka puolue saikin lähtölaukauksen tekijänoikeusjärjestelmän kohtuuttomuuksista – kotietsinnöistä, takavarikoista ja valtavista korvauksista epäkaupallisesta kopioinnista omaan käyttöön – on sen takana paljon laajempi perusajatus.

Kysymys on siitä, miten yhteiskunta toimii ja kulttuuri kehittyy teknologian mukana. Onko tieto edelleen omaisuutta, jota saavat ne joille on rahaa ja oikeita kontakteja? Perustuuko valtion toiminta etuoikeutettujen salaisen tiedon perusteella tehtyihin lehmänkauppoihin? Jatkuuko demokratia 1800-luvun mallilla, jossa kansanedustajat tekevät neljä vuotta mitä lystäävät päästyään läpi puolueen muiden ehdokkaiden saamilla äänillä?

Nykyiset valtapuolueet on perustettu ja niiden ideologiset periaatteet julistettu aikana ennen internettiä. Kansanedustajia sitoo vanhaan ideologiaan perustuva puoluekuri, jonka voimalla puolueen PR-strategia tai lobbausryhmän kanssa tehty sopimus ajaa kansanedustajan oman järjenkäytön ohi. Valta on kansalla vain hyvin rajoitetusti.

On aika palata takaisin demokratian perusperiaatteisiin.

1. Tiedon vapaus. Informaatio on lähtökohtaisesti kaikkialle ilmaiseksi leviävää, eikä yhteiskunta saa rajoittaa informaation kulkua ellei siihen ole vakavaa syytä kuten yksityisyyden suoja. Valtion toiminnan ja päätöksien perusteena olevan tiedon on syytä olla yhtä helposti saatavilla niin kansalaisille kuin kansanedustajille.

2. Ihmisten oman, vapaan ajattelun kunnioitus. Kansalaisten oikeus keskustella ja jalostaa tietoa sekä siihen perustuvaa kulttuuria sananvapautta käyttäen. Rikkain kulttuuri ja parhaiten toimivat ratkaisut eivät synny yksittäisen diktaattorin neronleimauksissa, vaan vapaaseen tietoon perustuvassa keskustelussa johon kaikki saavat ottaa osaa.

3. Valta kansalle. Kansalaisilla on oltava tasa-arvoinen oikeus tehdä lakialoitteita, valita ja vaihtaa edustajaansa ja käyttää halutessaan ääntään suoraan parlamentin äänestäessä lakien muutoksista.

Näiden toteuttaminen on nykyteknologialla helppoa, kunhan valtio käyttää resurssejaan järkevästi. Valitettavasti vanhojen puolueiden ohjaamana kehitys on mennyt väärään suuntaan. Teknologiaa käytetään yhä enemmän kansalaisten valvontaan ja kontrollointiin jatkuvasti monimutkaistuvien lakien ja säädösten pohjalta, samalla kun demokraattinen järjestelmä pysyy pultattuna 1800-luvulle.

Piraattipuolue palauttaa yhteiskunnan kansalle ja tekee kaikista etuoikeutettuja. Tulevaisuuden rakkauden ja kunnioituksen kulttuuri luodaan omalla ajattelulla muiden tasa-arvoisten, valtaa pitävien ihmisten  kanssa.