Elämämme Neuvostojen liitossa

Suuri ja mahtava tasavaltojen liitto, jossa ylintä valtaa pitävät neuvostot. Kansa ei valitse niiden jäseniä, ja vain hyvin harva asioihin perehtynyt edes tietää mitkä neuvostot heitä hallitsevat. Salaperäisten neuvostojen varjo kuitenkin yltää ihan jokaiseen kansalaiseen, vaikka hän vain pyrkisi olemaan rauhassa ja elättämään itsensä ja perheensä.

Pahaa unta joka loppui parikymmentä vuotta sitten? Ei, vaan jokapäiväistä elämäämme jota säätelevät joidenkin joskus jossain suunnittelemat hallintomassiivit.

Tiedätkö sinä, mitä ovat

* Euroopan Neuvosto,

* Eurooppa-Neuvosto ja

* Euroopan Unionin Neuvosto.

Tietääkö joka tuhannes EU-kansalainen, vai ehkä kymmenestuhannes? Kyseessähän on vain eri tavat kirjoittaa EU:n hallintoelimen nimi?

Ei, kyseessä ovat eri organisaatiot, jokainen niistä hyvin vaikutusvaltainen. Ylintä valtaa Euroopassa niistä pitää Eurooppa-Neuvosto eli EU:n huippukokous. Yhdenkään neuvoston jäseniä ei valita demokraattisesti, ja on kuvaavaa että vain pieni murto-osa kansalaisista osaa edes erottaa neuvostot toisistaan. Eurovaaliehdokkaana olen saanut harjoitella pari kertaa muistaakseni huomennakin kumpi oli Euroopan Neuvosto ja kumpi se toinen.

On vaikea välttää vaikutelmaa että nimistä alkaen koko järjestelmä on suunniteltu mahdollisimman vaikeaksi tuntea ja ymmärtää. Läpinäkyvyyttä ja selkeyttä ei myöskään edistä, että neuvostojen lisäksi valtaa pitävät mm. Komissio, Parlamentti, Euroopan Keskuspankki ja Euroryhmä.

EU:n hallintorakenne kaipaa selkeyttä ja yksinkertaistamista yhtä paljon kuin laki- ja direktiivikokoelma. Selkeyttäminen sisältää myös hallintoelinten nimien muuttamisen toisistaan erottuvaan muotoon.

Nimiä tärkeämpää on Neuvostoliittomme muuttaminen demokraattiseksi. Se tehdään

1) Antamalla Parlamentille lisää valtaa,
2) Ottamalla Parlamentissa käyttöön suora demokratia ja

3) Muuttamalla Eurooppa-Neuvoston sekä Euroopan Komission puheenjohtajien (eli ”Euroopan presidenttien”) valinta suoraksi kansanvaaliksi.

Ei muuta kuin hommiin! Työt alkavat äänestyskopissa ensi kuussa.