Kansanedustajille lisää palkkaa, muuten laatu laskee!

Viime aikoina on keskusteltu kansanedustajien palkkauksesta. Peruspalkka 6000 € / kk, lisineen n. 8000 € / kk on toki suomalaisen keskipalkkaa parempi, mutta suurempiakin summia johtotehtävissä tienataan. Tehtävästä poistumassa oleva Kokoomuksen edustaja Kataja on kertonut, että hänenlaisilleen huippukyvyille palkka on aivan liian pieni. Myöskin työhuoneiden taso on heikko verrattuna vaikkapa menestyvän juristin työympäristöön.

Onhan tämä ymmärrettävää. Eivät parhaat kyvyt suostu menemään alipalkattuun työhön huonoihin olosuhteisiin, eikös niin?

Olen itse hakemassa kyseiseen tehtävään enkä ole asiasta samaa mieltä. Palkka ei minulle tarjoa parannusta tuloihin, mutta en koe sen vähentävän motivaatiota. Itse asiassa olisin yhtä valmis hakemaan kansanedustajaksi vaikka palkkaa ei maksettaisi lainkaan.

Kiinnostukseni edustajan työhön tulee siitä, että Suomea johdetaan huonosti. Hallintorakenteissa tuhlataan miljardeja, mutta poliitikot haluavat leikata kansalaisten palveluita. Ilmastonmuutos pahenee vuosi vuodelta ja sille pitäisi tehdä jotain oikeasti toimivaa. Moni päätös paranisi, jos niiden takana olevia tosiasioita arvioitaisiin tiedettä ja laskutaitoa unohtamatta. Tässä voin auttaa.

Politiikassa nykyään olennaisessa studiossa postailussa ja mukavasti hymyilyssä ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta niin kauan kuin äänestysnappia painetaan puolueen sedän käskyjen mukaan oma ajattelu unohtaen ei tilanne tule paranemaan.

Olisikin mielenkiintoista nähdä miten kansanedustajien laatu muuttuisi jos palkkausta alennettaisiin selvästi. Saattaisi jopa käydä niin, että taloon tulisi ihmisiä jotka keskittyisivät vähemmän egoonsa ja enemmän ongelmien ratkaisuun.

Blogi löytyy kommentointimahdollisuudella osoitteesta petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi. Keskustelua voi käydä myös Twitterissä ja Facebookissa.