Kuinka ilmastonmuutos oikeasti pysäytetään?

Ilmastonmuutos on tosiasia, mutta sen ratkaisuehdotusten taso vaihtelee. Erityisesti vaalien alla ratkaisunsa puolesta kampanjoijia liikkuu runsaasti, moni heistä käsi innokkaasti veronmaksajan lompakkoon kurkottaen.

Kirjoitin aikaisemminn ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta eli tuuli-, aurinko- ja hakevoimasta Suomen olosuhteissa. Luotettavimpien arvioiden mukaan niistä vähiten kasvihuonekaasuja päästävät tuuli-, aurinko ja ydinvoima. Energiaratkaisut eivät kuitenkaan ole yksinkertainen asia, ja käytännön toteutukset eivät aina toimi niin kuin etukäteen on laskettu. Esimerkiksi energian hinnan, tasaisen saatavuuden ja tuotettavan määrän suhteen saattaa tulla yllätyksiä. Ne vaikuttavat siihen toteutuvatko ennustetut kasvihuonepäästöjen vähennykset myös käytännössä.

Mitä todisteita meillä on siitä mikä oikeasti toimii?

Saksa ja Ranska ovat naapurimaita, joilla on ollut hyvin erilainen energiapolitiikka. Ranska otti käyttöön ydinvoimalat tuottamaan suurimman osan maan sähköstä vuosina 1979-1988. Saksa taas on investoinut runsaasti uusiutuvan energian käyttöön Energiewenden nimissä vuodesta 2001 alkaen. Miten niiden päästöt ovat kehittyneet?

ranskasaksa s

Kuvassa näkyvät Ranskan ja Saksan energiantuotannon kasvihuonepäästöt vuodesta 1960 eteenpäin (1960 taso = 100). Ydinvoiman ansiosta Ranskan päästöt romahtivat peräti 60% vain kahdeksassa vuodessa. Kymmenen vuoden uusiutuvaan energiaan panostamisen tuloksena Saksan päästöt ovat samalla tasolla kuin aloitettaessa.

Ydinvoima todistetusti vähentää päästöjä valtavasti. Uusiutuva energia ei niitä ole vähentänyt.

Uusiutuvan energian käytännön toimivuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, että hiilivoiman tuotantoa on jouduttu lisäämään kun ydinvoimaloita on ajettu alas.

Ja mikä on energian hinta? Sähkön hinta kuluttajille on nykyään Saksassa 24c / kWh eli Euroopan korkeimpia, kaksinkertainen Ranskaan verrattuna. Lisäksi Saksassa maksetaan uusiutuvan energian tukia veroista valtavia summia.

Ydinvoima siis todistetusti laskee päästöjä radikaalisti ja tuottaa edullista sähköä. Uusiutuva energia ei Euroopassa ole pystynyt käytännössä alentamaan päästöjä, mutta on johtanut erittäin kalliiseen energiaan.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset eivät rajoitu myrskyihin, vaan saattavat maatalouden vaikeuksien kautta helposti johtaa nälänhätään, pakolaisaaltoihin ja sotiin.

Ilmasto ei ole leikin asia, joten on aika lopettaa haihattelu ja ratkaista ongelma oikeasti ennenkuin se pahenee entisestään.

Äänestämällä teet ratkaisevan valinnan. Älä valitse väärin.

Blogi löytyy kommentointimahdollisuudella osoitteesta petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi. Keskustelua voi käydä myös Twitterissä ja Facebookissa.