San Francisco

Talous

 
Suomessa innovaatioihin ja yrittäjyyteen panostetaan paljon.. Erilaisia innovaatio-ohjelmia ja -keskuksia löytyy maasta useita ja rahoitustakin on mahdollista saada julkishallinnolta ELY-keskuksista Finnveraan. Pääkaupunkiseudulla onkin viime aikoina syntynyt runsaasti uusia startup-yrityksiä ja kulttuuria niiden ympärille. Monesti startupit kuitenkin kuihtuvat sen jälkeen kun tuote on kehitetty. Yrittäjät valittavat byrokratiaa, verotusta ja sitä etteivät saa tuotteitaan myytyä.

San Franciscon vieressä Piilaaksossa ei kaupallisiin menestystarinoihin voi olla törmäämättä. Pieneltä alueelta löytyy hämmästyttävän moni maailman suurimmista ja nopeimmin kasvaneista yrityksistä, jotka ovat syntyneet autotalleissa teknologiafriikkien visioista. En ole kuitenkaan kuullut kenenkään puhuvan alueella innovaatio-ohjelmista tai julkisista kehitystuista. Toisaalta byrokratia ja verotus ovat kevyempiä ja yrittäjät keskittyvät alusta alkaen myös tuotteen tuomiseen asiakkaiden käyttöön eli suoraan myymiseen suomalaisten käyttäessä aikaa tuotekehitystukihakemuksiin ja markkinaselvityksiin. Alueella on vahva kulttuuri itsenäisestä ajattelusta, vapaasta olemisesta ja erilaisuuden kunnioittamisesta. Tästä kulttuurista uutta luovat ratkaisut pulppuavat spontaanisti ilman viranomaisten ohjausta ja valvontaa.

Piilaakso osoittaa, että julkinen tuki, ohjaus ja kontrolli eivät ole paras tie taloudelliseen menestykseen ja kasvuun. Innovaatiot syntyvät harvemmin komiteoissa kuin vapaudessa spontaaniin kohtaamiseen ja luomiseen. Ihmisiä auttavien palvelujen menestyminen on helpompaa kun yrittäjää ei kahlita turhaan byrokratiaan ja säädöksiin.