Tokio

Rakentaminen

 
Suur-Tokio on maailman suurin kaupunki; sen alueella asuu yli 34 miljoonaa ihmistä. Kuten suomalaiset, japanilaiset ovat luotettavaa ja huolellista väkeä ja valtavasta väkiluvusta huolimatta kaupunki on hyvin järjestetty ja toimiva. Ilma on suhteellisen raikasta ja liikkuminen kaupungissa vaivatonta, koska kaikki on tehty mahdollisimman tiiviisti ja julkinen liikenne järjestetty tehokkaasti.

Rakentamista säännellään Tokiossa vähän. Helsingissä asuinalueiden kaavoitus asettaa ahtaat rajat talojen arkkitehdeille kattojen kulmista, materiaaleista ja värityksestä lähtien. Tokiossa lähtökohtana tuntuu olevan, että maan omistaja voi rakentaa mitä vain kunhan talo pysyy pystyssä. Tuloksena on monimuotoisuutta ja innovatiivista tilankäyttöä joka jaksaa hämmästyttää. Arkisen harmaita ja rumia taloja toki löytyy joka kaupungista, mutta Tokiossa niiden välissä voi olla rakennuksia jotka ovat enemmän taideteoksia. Kokonaisia kaupunginosia on suunniteltu yksityisin voimin ennen näkemättömin tuloksin. Esimerkiksi Roppongi Hillsin alue yhdistää asuintalot, valtavan pilvenpiirtäjän, ostoskeskuksen ja puistomaiset taidealueet saumattoman tyylikkääksi sokkeloksi jossa voi vierailla kymmeniä kertoja ja yhtäkkiä löytää kulman takaa kauniiin Zen-puutarhan.

Helsinki ei tuhoutunut sodassa kuten Tokio ja vanhat talomme ovat todella kauniita. Uuden yhdistämistä vanhaan ei kuitenkaan tarvitse pelätä eikä virkamiehen tiukasti määrittelemä rakennuskaava johda aina parhaaseen lopputulokseen.

 
Lue lisää: Berliini