Uutta näkemystä rakentamiseen

 
Yksi suurimmista Helsingin ongelmista on asumisen kalleus. Pienipalkkaista työtä tekevät joutuvat asumaan kaukana kaupungista jolloin taas matkakulut nousevat. Asuminen on kallista, koska kysyntä ylittää tarjonnan. Suuri osa Helsingin alueesta on täytetty pienkerrostaloilla ja lopun vähäisen tonttimaan rakentamista säädellään tarkasti. Muunmuassa talojen korkeus ja niissä olevien asuntojen koko on määritelty viranomaisten toimesta.

Asuntopulaan on yksinkertainen ratkaisu: Sen sijaan että rakennetaan parikymmentä pienkerrostaloa voidaan rakentaa yksi tornitalo samalla määrällä asuntoja. Näin tonttimaata tarvitaan paljon vähemmän ja loppu alueesta voidaan jättää vaikkapa luonnonsuojelu- ja virkistysalueeksi. Korkeat talot voidaan rakentaa pieniä taloja energiatehokkaammiksi ja ne tarjoavat uudenlaista elämänlaatua. Omassa talossa voi olla hulppeilla näköaloilla varustetut uimahalli ja kuntosali, hengailu- ja tapahtumatilat asukkaille sekä ruokakauppa jossa voi käydä sandaaleissa myös tammikuussa.

Monista ajatus kuulostaa silti pelottavalta. Pilvenpiirtäjiä pidetään rumina ja kalseina maisemanpilaajina. Näin ei onneksi nykyään tarvitse olla. Taustalla näkyvä ”Pystymetsä” on Milanossa valmistuva esimerkki modernista viherrakentamisesta, jossa yhtä taloa voi peittää tuhat puuta muun kasvillisuuden lisäksi. Kämppä 35. kerroksessa omalla puutarhalla, jossa voi istuskella aamukahvilla ja poimia tuoreita marjoja samalla kun katselee Suomenlahtea saattaisi kelvata monelle.

Viherrakentamista ja kattoviljelyä kannattaa edistää myös olemassaolevissa rakennuksissa. Kasvit vähentävät lämmityskuluja, sitovat katupölyä ja -melua ja tuottavat happea. Heikommille katoille voidaan asentaa kevyt kerros kuivuutta kestävää kasvillisuutta, vahvemmille taas paksumpi kerros multaa syötäväksi viljeltäville kasveille. Vesiviljely on tehokas vaihtoehto ruoan tuotantoon taloille joista löytyvät resurssit siitä huolehtimiseen.

Myös olemassaoleviin puistoihin voidaan istuttaa syötäviä kasveja, joita kaupunkilaiset voivat halutessaan kerätä mukaansa. Korkea rakentaminen on ainoa keino pitää kaupunki tiivinä ja työmatkat lyhyinä niin että asukkaat voivat edelleen nauttia laajoista luonto- ja virkistysalueista.