Puhdasta energiaa koko maailmalle

thoriumInYourHand-222x300

Kuvassa olevassa pallossa on tarpeeksi energiaa yhden ihmisen koko eliniän tarpeisiin. Siis kaiken energian mitä tulet kuluttamaan, sisältäen valaistuksen, tietokoneet, lämmityksen, autoilun ja muun matkustuksen. Pallo on torium-nimistä metallia, jota on maan kuoressa runsaasti. Yhdessä kuutiometrissä tavallista graniittia on 35 grammaa toriumia, mikä vastaa energialtaan junanvaunullista hiiltä. Torium-esiintymissä pitoisuus on moninkertainen ja yhdestä kaivoksesta voidaan tuottaa polttoaine koko maailman energiantarpeeseen.

Yhdestä kaivoksesta koko maailman energia? Kyllä. Kymmenen tuhatta tonnia toriumia vuodessa riittää korvaamaan kaiken miljardeja tonneja hiiltä, kaasua ja bensiiniä polttamalla tuotetun energian. Ilman kasvihuonepäästöjä, poistaen ilmansaasteet jotka nyt tappavat yli miljoona ihmistä joka vuosi.

Torium-voimaloita on jo rakennettu ja parhaillaan Intiassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa kilpaillaan uuden reaktorityypin saamisesta kaupalliseen sarjatuotantoon. Nykyiset ydinvoimalat ovat hyvin turvallisia moninkertaisine turvajärjestelmineen, mutta torium-reaktorissa ei vastaavia kalliita järjestelyjä tarvita. Reaktorissa ei ole polttoainetankoja ja korkeapaineista vettä, vaan suolaliuos ilman painetta. Teräksistä suojakuorta ei tarvita reaktorin ympärille. Jos kaikki menisi pieleen, henkilökunta poistuisi ja sähköt sammuisivat koko voimalasta, liuos vain valuu painovoiman vetämänä varasäiliöön ja jäähtyy siellä itsestään. Tämän lisäksi torium-voimalat käyttävät polttoaineen erittäin tehokkaasti hyödyksi ja jätettä syntyy hyvin vähän.

Toriumilla tuotettu energia on siis puhdasta, turvallista ja edullista. Eikä se lopu kesken. Toriumilla voimme säästää miljoonia ihmishenkiä ja saada ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden laskemaan.

Nyt on sydäntalvi. Samoin kuin viime talvena, ulkona sataa vettä ja lumet ovat kovin vähissä. Tilanne on kehittynyt nopeasti huonommaksi. Toimimattomien vaihtoehtojen kanssa leikkimiseen ei ole enää aikaa: Massiivinen uusiutuvaan energiaan panostaminen ei ole vähentänyt kasvihuonepäästöjä lainkaan. Meidän on valittava energiaratkaisu, jota jälkipolvien ei tarvitse katua.

Uskomusten perusteella tehdyt päätökset eivät monimutkaisessa maailmassa yleensä johda toivottuun tulokseen. Siksi päättäjien joukkoon tarvitaan edes yksi, joka ymmärtää luonnontieteen perusteet ja osaa käyttää laskukonetta.

Blogi löytyy kommentointimahdollisuudella osoitteesta petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi. Keskustelua voi käydä myös Twitterissä ja Facebookissa.