Puhdasta lämpöä Helsinkiin

Tänä vuonna joulua on pohjoisnavalla odoteltu lämpimissä tunnelmissa. Keskilämpö on ollut jopa 20 astetta normaalia korkeampi. Myös etelänavalla on ollut normaalia leudompaa. Tämän seurauksena merijään pinta-ala on nyt radikaalisti pienempi kuin koskaan aikaisemmin mittaushistorian aikana sekä pohjoisnavan että etelämantereen ympärillä. Yhteenlaskettuna jäätä on järkyttävän vähän – katso kuva. Sen lisäksi että jäätä on vähän on koko käyrä lähtenyt aivan uudelle uralle. Se mitä nyt seuraa on arvailujen varassa.

Ilmastonmuutoksen todellisuutta epäilevät ovat oikeassa siinä, että muutoksen ennustaminen on hankalaa. Maapallon ilmakehä on monimutkainen, koko ajan muuttuva järjestelmä, ja sinne tuprutetaan valtavat määrät ylimääräisiä kaasuja ihmisten toimesta. Pitkän tähtäimen seurauksista on hienoimmallakaan tietokonemallilla vaikea sanoa muuta, kuin että ne voivat olla arvaamattomia ja rajuja.

Helsingissä rakennusten lämmitys kuluttaa puolet koko kaupungin energiankulutuksesta laivat ja autot mukaanlukien. Kaukolämpö tuotetaan kivihiiltä, maakaasua ja öljyä polttamalla ilmastoa raskaasti saastuttaen. Yli puolet kaupungin kaikista ilmastoa lämmittävistä päästöistä tulee kaukolämmön tuotannosta.

Uusiutuvaa energiaa on hehkutettu ratkaisuna Helsingin energiantuotantoon. Tuulimyllyt ja aurinkopaneelit eivät kuitenkaan tuota lämpöä. Ne tuottavat vain sähköä, eivätkä sitäkään kylmän talven keskellä kun energiankulutus on huipussaan. Käytännössä niistä ei ole ollut apua kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Lämmön tuotantoon onkin kovasti ajettu biomassaa eli puun polttoa. Helsingissä tuotetaan noin prosentti energiasta puupelleteillä. Tämä voi kuulostaa kivalta, mutta ”uusiutuva bioenergia” on valitettavasti kasvihuonepäästöiltään edelleen suurta ja vahingoittaa luontoa vakavasti lisääntyneiden metsänhakkuiden kautta.

Onneksi kaukolämmön luotettavaan tuotantoon on olemassa vähäpäästöinen ratkaisu. Pienellä sarjatuotetulla ydinreaktorilla voidaan tuottaa puhtaasti kymmenien tuhansien ihmisten kaukolämpö ja sähkö, muutamalla reaktorilla koko Helsingin. Minireaktori on käytännössä rekkaan mahtuva kapseli, joka tuodaan voimalaan paikalleen ja viedään pois parinkymmenen vuoden päästä kun tehtaalla ladattu polttoaine on kulutettu.

Eikö kyseessä ole epävarma, uusi tekniikka? Pieniä modulaarisia reaktoreita on käytetty maailmassa kymmeniå vuosia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen laivastolla on ollut noin sata reaktoria laivojen ja sukellusveneiden voimanlähteinä. Vaikka reaktorit ovat ahtaissa tiloissa heiluvilla ja liikkuvilla alustoilla, ei niillä ole ollut yhtään onnettomuutta yli 60 vuoden käyttöhistorian aikana.

Ydinvoiman yleisen turvallisuuden suhteen kannattaa muistaa, että se on yksi kaikkein vähiten kuolemia aiheuttava energiamuoto aurinko- ja tuulivoiman rinnalla. Suuria otsikoita aiheuttaneessa Fukushiman onnettomuudessa ei kuollut kukaan säteilyyn, mutta hiilivoima tappaa saasteillaan miljoona ihmistä joka vuosi.

Minusta Helsinki on ehkä maailman hienoin kaupunki ja voi näyttää muille esimerkkiä myös puhtaassa energiantuotannossa. Siksi on syytä lopettaa hiilen poltto ja antaa metsien olla rauhassa. Tämä tehdään siirtymällä kaukolämmön tuotannossa moderniin päästöttömään ydinvoimaan.