Rauha Syyriaan vaatii sotarikollisten pysäyttämistä

Viime vuoden syyskuussa Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö raportoi, että 95% Syyrian sodassa kuolleesta lääkintähenkilöstöstä oli tapettu Assadin joukkojen toimesta. Assadin tukija Venäjä aloitti ilmasodan Syyriassa viime syyskuussa. Ensimmäisen kuukauden aikana Venäjän pommittamilla alueilla tuhottiin neljä sairaalaa.

Assadin ja Putinin joukot aloittivat äskettäin suurhyökkäyksen Syyrian maltillisen opposition hallussa olevan Aleppon, Syyrian suurimman kaupungin, saartamiseksi. Viime viikon maanantaina 15.2. pommitettiin Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala neljällä ohjuksella. Kun pelastushenkilökunta kokosi iskussa kuolleita ja loukkaantuneita pommitettiin heitä uudestaan 40 minuutin kuluttua ensimmäisestä iskusta. Henkiin jääneitä haavoittuneita siirrettiin tämän jälkeen toiseen sairaalaan. Se pommitettiin myöhemmin samana päivänä.

Lääkärit ilman rajoja ei enää kerro jäljellä olevien sairaaloidensa koordinaatteja Assadin ja Putinin joukoille. Lääkintähenkilöstön systemaattinen pommitus on sotarikoksista törkeimpiä, eikä EU ole tehnyt asialle juuri mitään.

Monen EU-kansalaisen kanta Syyrian sotaan on epätietoinen ”en tiedä varmasti, en jaksa välittää”. Juuri tämä on Venäjän tavoite, jota he edesauttavat järjestelmällisesti kieltämällä kaikki rikoksensa ja vastustamalla niiden tutkintaa. Venäjä pommittaa Syyriaa tukeakseen liittolaistaan ja saadakseen pakolaisvirrat tulvimaan Eurooppaan. Krimin laittoman valtaamisen seurauksena tehtyjä pakotteita ajanut Angela Merkel onkin pakolaiskriisin seurauksena menettänyt kannatustaan valtavasti.

Samalla Venäjä tukee äärilaitojen poliittisia liikkeitä ja nousevia pienpuolueita, jos ne kannattavat Venäjä-pakotteista luopumista. Pakotteet ovat saaneet Venäjän talouden romahtamaan, ja niiden poistaminen on Putinin tärkein tavoite heti aluelaajennusten jälkeen.

Nyt Syyriaan yritetään jälleen tulitaukoa. Venäjän kanssa sovituista tulitauoista on paljon kokemusta Itä-Ukrainassa. Ne ovat tarkoittaneet ampumisen ajoittaista vähentymistä, eivät loppumista.

On vaikea ymmärtää miten Syyriaan voidaan saada rauha, jos pahimpien sotarikollisten annetaan jatkaa siviilien murhaamista esteettä. Lääkintähenkilöstön ja sairaaloiden systemaattinen, toistuva pommitus on rikoksista törkeimpiä. EU:n on toimittava konkreettisesti sen lopettamiseksi ja syyllisten rankaisemiseksi. Muuten rauha Syyriassa ja pakolaiskriisin ratkaisu jää haaveeksi.