Tiedettä politiikkaan: Ydinkaukolämpöä yli puoluerajojen

Olen kampanjoinut aktiivisesti ympäristöystävällisen energiantuotannon puolesta ja huomannut että kaukolämmön tuottaminen ydinvoimalla kiinnostaa ihmisiä. Ilmastoa saastuttamaton kaukolämmitys olisi yksi isoimmista asioista minkä Suomen kaupungit voivat tehdä ympäristön suojelemiseksi.

Ajattelin, että olisi hyvä saada muita ehdokkaita yli puoluerajojen mukaan kertomaan tästä pitkään vaietusta vaihtoehdosta. Siksi tein viime sunnuntai-iltapäivänä Suomen Ekomodernistien keskusteluryhmässä aloitteen kuntavaaliehdokkaiden yhteisestä kannanotosta. Tavoitteena olisi käytännössä Suomen kaupunkien käyttöön soveltuvien ydinkaukolämmön ratkaisujen selvittäminen.

Nyt torstai-aamuna kannanotto on julkaistu, allekirjoittajina reilusti yli sata ehdokasta kahdeksasta eri puolueesta.

Allekirjoittaneiden listaa katsoessa yksi piirre erottuu vahvasti: Mukana on paljon luonnontieteellisen ja teknisen alan asiantuntijoita ja opiskelijoita. Kyseessä on selvästi kannanotto, joka yhdistää tiedettä ymmärtäviä ja tieteellisesti ajattelevia ehdokkaita yli puoluerajojen. Listan kokoaminen on sujunut nopeasti. Puoluerajat ylittävä yhteistyö on tiede- ja tekniikkapohjalta helppoa, koska ihmiset ovat tottuneet ajattelemaan asiakeskeisesti ideologian noudattamisen sijaan.

Osittain Trumpin vaikutuksesta Suomenkin tiedeyhteisö vaikuttaa nyt aktivoituneen poliittisesti. Se on hieno asia, sillä politiikka niin Suomessa kuin muualla kaipaa kipeästi keskittymistä tosiasioihin ja toimiviin ratkaisuihin sloganeiden ja ideologioiden sijasta. Humanismi on myös tärkeää, mutta jos luonnontieteellistä asiantuntemusta ei ole valtuustoissa lainkaan on järkevien päätösten tekeminen esimerkiksi energia-asioista vaikeaa.

Toivottavasti moni listalla olevista tulee valituksi ja tieteeseen perustuva yhteistyö jatkuu valtuustoissa vaalien jälkeen!

Kuntavaaliehdokkaiden kannanotto:

Ydinkaukolämpö mukaan kaupunkien energiapalettiin

Ilmastonmuutos on jatkanut ennätysten sarjaa lämpötilan korkeudessa ja jään määrän vähäisyydessä. Nykyisissä kuntavaaleissa tarkastelun kohteena ovat Suomen kaupunkien kasvihuonepäästöt. Esimerkiksi Helsingin kaikista päästöistä yli puolet tulee kaukolämmön tuotannosta, joka tapahtuu suurelta osin kivihiilellä.

Suunniteltu hiilen korvaaminen hakattuja metsiä polttavilla pellettilaitoksilla ei vähennä päästöjä tarpeeksi. Sen lisäksi lisääntyvillä hakkuilla on tuhoisat vaikutukset luonnolle.

Kaukolämmön tuotantoon löytyy kuitenkin erittäin vähäpäästöinen vaihtoehto: ydinvoima. Uuden sukupolven sarjatuotetut pienoisreaktorit ovat lähtökohdiltaan Olkiluoto 3:n kaltaisen massiivisen prototyyppilaitoksen vastakohta. Reaktorit kuljetetaan tehtaalta voimalaan valmiina, jolloin rakentaminen on nopeaa. Ne voivat olla myös passiivisesti turvallisia, jolloin kaikkien turvajärjestelmien pettäessä reaktori vain sammuu itsestään.

Allekirjoittaneet kuntavaaliehdokkaat haluavat, että vaihtoehtoja kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla aletaan selvittää. Selvitys Suomen kaupunkeihin käytännössä sopivista ratkaisuista voidaan tehdä siihen osallistuvien kaupunkien yhteishankkeena.

Katso allekirjoittajat täältä.