Venäjä valloitti Itä-Ukrainan Suomen tuella

putin1989

Putin on saavuttanut ensimmäiset tavoitteensa Ukrainassa. Krimi on virallisesti liitetty Venäjään ja Itä-Ukraina valloitettu eli siirretty Venäjän armeijan hallintaan. On luotu jäätynyt konflikti, jossa paperilla vielä Ukrainaa oleva alue on Venäjän kontrollissa. Konflikti tosin on jäätynyt vain Ukrainan puolelta, sillä Venäjän joukot käyvät päivittäin taisteluita alueensa laajentamiseksi mm. Donetskin lentokentän osalta. Viime yönä Venäjä käytti hyökkäyksessä Donetskissa sekä tykistöä, Grad-ohjuksia, panssarivaunuja että jalkaväkeä.

Tilanne on vastaava, tosin pahempi, kuin Georgiassa ja Moldovassa. Kyseisten maiden on vaikea päättää omista asioistaan ja lisätä yhteistyötä länsimaiden kanssa, koska Venäjän joukot hallitsevat osaa niistä.

Kuinkas nyt näin kävi – eivätkö EU ja USA olleet kovasti pakottamassa Venäjää vetäytymään? Joitakin Venäjä-pakotteita kyllä asetettiin. Ukrainan vanhentuneita asevoimia ei kuitenkaan edes yritetty auttaa. Armeijalta ovat puuttuneet elintärkeät tarvikkeet kuten salatut kommunikaatiolaitteet, tiedustelulennokit, luotiliivit ja nykyaikaiset ensiapupakkaukset.

Näiden toimittaminen olisi ollut EU:lta helppoa mutta se jätettiin tekemättä. Seuraukset ovat maksaneet hengellään ja ruumiinosillaan useat tuhannet Ukrainalaiset. Esimerkiksi tiedustelulennokkien puute on johtanut siviilien kuolemaan, koska tykistötulta ei olla pystytty kohdistamaan tarkasti.

Suomen kontribuutio EU:n osana on ollut suomettumista pahimmillaan. Pääministeri on vahvasti ajanut tulitaukoa ilman että Venäjä vetäytyy eli auttanut suoraan Putinin tavoitetta jäätyneestä konfliktista. Sen lisäksi Suomi yritti viivyttää vähiäkin EU:n pakotteita. Elettäkään ei ole tehty Ukrainan puolustuksen auttamiseksi eikä valtio ole lähettänyt edes paljon kaivattuja ensiapupakkauksia Ukrainaan.

Ei vaadi vilkasta mielikuvitusta ymmärtää mitä vastaava reaktio tarkoittaisi Suomen tapauksessa. Jos Venäjän joukot olisivat tappaneet muutama tuhat suomalaista ja vallanneet Savon ja Karjalan jatkaen hyökkäystä tulitauoista huolimatta, miltä meistä tuntuisi jos emme saisi edes luotiliivejä tai ensiapupakkauksia aseista ja ammuksista puhumattakaan ystäviksi luulemiltamme mailta?

Suomessa muistetaan miten vähän apua saimme Talvisodassa muualta. Apu oli kuitenkin paljon suurempaa kuin mitä Ukrainalle on annettu. Ruotsin armeija siirsi tueksemme noin kolmasosan kalustostaan.

Jos Suomi joskus joutuu uudestaan hyökkäyksen kohteeksi, on apua odottavien syytä muistaa mitä omat poliitikkomme nyt ovat tehneet. Huoli juustojen menekistä on heille tärkeämpää kuin tuhannet ihmishenget ja Euroopan maiden itsenäisyys.