Verotetaan sitten, kun rahaa saadaan

Kymmenen ihmistä työllistävä perheyritys on siirtymässä seuraavalle sukupolvelle. Osakkeet siirretään lapsille ja ne joutuvat perintöveron kohteeksi. Uusien omistajien pitää nyt maksaa satoja tuhansia euroja perintöveroa. Heillä on kuitenkin asuntolainat eikä käteistä löydy läheskään tarvittavia summia. Koska yrityksen osaa on hyvin hankala myydä, joutuvat he myymään koko yrityksen nopeasti ja halvalla ulkomaiselle kilpailijalle voidakseen maksaa perintöveron. Kilpailija lopettaa yrityksen työntekijöiden työsuhteet ja alkaa palvella asiakkaita omalla organisaatiollaan.

Startup-yritys haluaa työntekijänsä mukaan yrityksen omistajiksi. Tämä motivoisi työntekijöitä ja saisi heidätkin hyötymään yhdessä tehdyn tuotteen mahdollisesta menestyksestä. Kyseessä olisi kaikkien etu. Paperit on jo tehty valmiiksi, kun saadaan tieto että osakkeiden siirto johtaisi kymmenien tuhansien veroihin per työntekijä. Verottajan mukaan osakkeiden arvo on sama kuin äskettäisessä sijoituskierroksessa, ja kyseisen arvon mukaan pitää maksaa heti veroa. Työntekijöillä ei ole mitään tietoa milloin osakkeista saisi rahaa ja paljonko, sillä yritys voi vaikka mennä konkurssiin jolloin osakkeet tulevat arvottomiksi. Työntekijät eivät verojen vuoksi voi vastaanottaa osakkeita eivätkä pääse omistajiksi.

Kasvuyritys menestyy ja tekee voittoa. Omistajat haluaisivat laajentaa Saksan markkinoille, mikä kasvattaisi työntekijämäärää huomattavasti. Se vaatii kuitenkin miljoonien investoinnit. Yritysvero on vienyt voitoista sen verran että varat eivät riitä. Omistajat päättävätkin maksaa itselleen osinkoja ja jättävät laajentumissuunnitelman hyllylle.

Näitä tapauksia yhdistää verotusjärjestelmä, jossa veroja kerätään ennenkuin kansalainen saa rahaa tililleen. Seurauksena perheyritysten sukupolvenvaihdokset menevät mönkään, startuppien työntekijät jäävät ilman osuutta yhdessä tehdystä menestyksestä ja kasvuyritykset tekevät vähemmän investointeja.

Kaikissa näissä tapauksissa nykyinen verojärjestelmä heikentää Suomen työllisyyttä ja talouskasvua.

Ratkaisu on yksinkertainen: Kerätään veroja vasta sitten kun kansalainen saa rahaa.

Perintöveron sijasta verotus on syytä tehdä vasta silloin, kun perijä saa omaisuudesta tuloa esimerkiksi myydessään sitä. Työntekijöiden saamia osakkeita voidaan verottaa, jos he saavat osakkeita myytyä voitollisesti. Ja yritysten kohdalla vero kannattaa kerätä vasta, kun omistajat saavat rahaa osinkojen muodossa.

Valtion taloutta tämä ei heikennä. Kun yritykset kasvavat ja työllistävät, saa valtio paljon enemmän tuloja kuin maksamalla työttömille korvauksia.