Vihaa ja rakkautta isänmaassa

[julkaistu 7.12.2015, vuoden päästä tilanne oli jo varsin erilainen..]

Luin ennen itsenäisyyspäivää sankarihaudoille seppeleen vieneen 612-soihtukulkueen tiedotetta, ja ajattelin että tuossahan on tapahtuma johon voisin itsekin osallistua. Suomi on upea maa jossa riittää ylpeydenaiheita maailman laadukkaimmasta vesijohtoverkostosta rehellisiin ja luotettaviin ihmisiin. Maailmalla kulkiessa alan usein spontaanisti kehua Suomea, ja täällä käyneiden ulkomaalaisten palaute on yleensä hyvin arvostavaa.

Soihtukulkueen tiedotteessa ei viitattu rasismiin mitenkään ja poliittiset banderollit pyydettiin pitämään poissa. Osallistujia kehoitettiin olemaan hiljaisia ja käyttäytymään arvokkaasti. Vasemmistopiireissä tapahtumasta annettiin kuitenkin hyvin erilainen kuva. Järjestäjiin kuului uusnatsien edustajia ja koko kulkue olikin itseasiassa ovela PR-operaatio toisia syrjivän ja väkivaltaa ihannoivan ”kansallismielisyyden” puolesta.

Näillä perusteilla järjestettiin kulkueen häiritsemiseen pyrkivä vastamielenosoitus, jossa ihmiset heittivät poliiseja kivillä ja pulloilla. Tähän poliisi vastasi kumiluodeilla.

Asiat olivat kääntyneet päälaelleen. Rauhallisten mielenosoittajien häirintä väkivaltaa käyttäen on juuri sitä fasismia, mitä oli tarkoitus vastustaa. Fasistisissa valtioissa eri mieltä oleminen on kielletty ja johtaa helposti väkivallan kohteeksi joutumiseen. Tässä tapauksessa tilanne oli vielä oudompi, koska kulkueessa ei edes julistettu poliittisia kantoja. Syyksi riitti, että mukana oli ihmisiä jotka olivat muualla olleet eri mieltä.

Mukana oli varmasti myös ääriliikkeisiin kuulumattomia tavallisia kotimaataan arvostavia kansalaisia. Kaikkien leimaaminen natseiksi oli tarpeetonta, vihaa synnyttävää kärjistämistä. Kulkuetta vastaan hyökkääminen laittoi mukana olleet uusnatsitkin uhrin asemaan ja toi heille tarpeetonta julkisuutta. Jos soihtukulkue oli PR-temppu, niin vastamielenosoitus vain vahvisti sen tehoa.

Poliisin kannalta asia on varsin suoraviivainen. Kaikkia kansalaisia on suojeltava väkivallalta mielipiteestä riippumatta, ja rauhallinen mielenosoittaminen on ihmisoikeus. Siitä onko kumiluotiaseen käyttö kivien heittäjiä vastaan liiallista voimankäyttöä on syytä keskustella.

Olen tavannut sekä ”äärioikeiston” että ”äärivasemmiston” edustajia, ja nähnyt molempien silmissä pelon muita ihmisiä kohtaan. Pelosta syntyy epäluuloa, vihaa ja väkivaltaa. Ihminen ei luonnostaan vihaa muita, mutta kaltoin kohtelu vaikkapa perheväkivallan ja koulukiusaamisen vuoksi erityisesti lapsena ja nuorena tuottaa pelon joka jää syvälle ajatusmalleihin.

Väkivalta muita kohtaan synnyttää vain lisää pelkoa, vihaa ja väkivaltaa. Rasismi ei vähene näkemällä eri mieltä olevat vihollisina ja käyttäytymällä fasistisesti.

Ainoa keino saada pelko ja viha haihtumaan on rakastaa lähimmäisiään.