Yksinkertaisuus on voimaa

Yhteiskunta on nykyään kovin monimutkainen. Edes vuosikymmeniä opiskellut lakimies ei tunne kaikkia suomalaisia sääteleviä lakeja. Lakeja toteuttavat EU:n ja valtion virastot ovat vielä monimutkaisempia. Tavallinen kansalainen ei tunne edes nimeltä Euroopassa ylintä valtaa pitäviä Neuvostoja, valtiollisen ja kunnallisen tason virastoista ja komiteoista puhumattakaan.

Mitä jos yhteiskunta olisikin yksinkertainen – niin että tavallinen ihminen pystyisi sen ymmärtämään. Se lienee utopiaa? Tai jopa hulluutta? Sillä eihän lakeja ja virastoja olen huvin vuoksi rakennettu. Kysykää vaikka lähimmältä poliitikolta. Hän ei välttämättä ehdi vastata, sillä kiirettä pitää uusien lakien säätämisessä ja määrärahojen järjestämisessä entisten lisäksi pystytettäville komiteoille.

Lainsäädäntö

”Siat ovat kirren maasta lähdettyä rengastettavat, jotteivät nurmia nurin tonkisi; ja on siltavoudin pidettävä siitä tarkka vaari. Ottakoon myös kiinni taikka merkitköön kaikki ne siat, jotka rengastamattomina tapaa, ja lunastakoon omistaja ne häneltä takaisin, kahdella markalla kunkin.”

Lainaus on Suomen ajantasaista, voimassaolevaa lainsäädäntöä. Lukuisiin muihin säädöksiin verrattuna kyseessä on varsin helposti ymmärrettävä pykälä. Pykäliä sitten riittääkin; Suomen lainsäädäntö vie jo yli 42 hyllymetriä tilaa. Ja lisää lakeja säädetään tuhansia sivuja joka vuosi.

Kansalainen, muistathan noudattaa niitä kaikkia! Parasta rengastaa ne siat tai siltavouti on hyvin, hyvin vihainen.

Entä jos ihan vakavissaan aloitettaisiin lainsäädännön karsiminen tolkulliseksi. Käytettäisiin pieni osa nyt uusien lakien säätämiseen menevistä resursseista vanhentuneiden ja käytännössä merkityksettömien lakien poistamiseen. Ja sen jälkeen yhdistettäisiin päällekkäisiä, monimutkaisia säädöksiä yksinkertaisiksi ja selkokielisiksi. Lopullisena tavoitteena lakikirja, jonka voi toimittaa jokaiseen kotiin ja jonka tavallinen kansalainen pystyy lukemaan ja ymmärtämään. Se taisi olla lainsäädännön alkuperäinen tarkoitus.

Julkishallinto ja yritykset

Hallintojärjestelmämme ei voi olla yksinkertainen, koska sen pitää toteuttaa erittäin monimutkaista lainsäädäntöä. Lainsäädännön yksinkertaistaminen mahdollistaa siis myös hallintohirviön selkeyttämisen.

Hallintoa on rakennettu samalla periaatteella kuin lainsäädäntöä. Neuvosto ja virasto kerrallaan, komiteaa lautakunnan päälle vuosi vuodelta uutterasti pystyttäen. Kukaan ei ole pysähtynyt katsomaan kokonaisuutta ja organisoimaan toimintaa niin, että sama asia tehdään vain yhden kerran eikä ihmisiä palkata vain keksimään turhia rajoituksia jarrutamaan ihmisten toimintaa yhteiskunnassa.

Monimutkainen lainsäädäntö ja julkishallinto puree tehokkaimmin yrityksiin. Suuria hankkeita pystyy tekemään kilpailukykyisesti vain suuren lakiosaston kanssa, joka seuraa säädösviidakon kehittymistä ja tekee erilaisia hakemuksia patenteista ympäristölupiin. Hakemusten käsittelyssä vierähtää helposti viisi vuotta, mikä vaikeuttaa liiketoimintaa tehokkaasti ja maksaa suomalaisille yrityksille vähintään pari miljardia euroa vuodessa. Tämä näkyy myös kuluttajille tarjottavien tuotteiden hinnassa ja innovatiivisuudessa.

Verotus ja perusturva

Palkan maksaminen työn tekijälle nyky-yhteiskunnassa vaatii palkanlaskennan huippuasiantuntijaa. Lisien lisät, eläkemaksujen lyhennelitaniat ja työsuhde-etujen verotusjärjestelmät eivät mahdollista pienyrittäjän keskittymistä yrityksen kasvattamiseen ja ihmisten työllistämiseen. Joko maksat vähistä rahoistasi huippuasiantuntijalle tai itket ja maksat – tai olet palkkaamatta ketään, mikä on monelle pienyrittäjälle helpoin vaihtoehto. Monimutkaiset säädökset työllistävät julkishallintoa, mutta aiheuttavat julkisen sektorin työpaikkoihin rahat tienaavalla yksityisellä puolella työttömyyttä.

Moni on kuullut verotuksen erilaisista vähennyksistä, mutta useimmat eivät jaksa perehtyä niihin. Ne jotka jaksavat maksavat vähemmän veroja ja kuluttavat samalla verovaroja anomusten käsittelyyn. Mitä jos poistaisimme vaikeatajuiset vähennykset ja alentaisimme kaikkien verotusta vastaavasti? Ja samalla säästäisimme satoja miljoonia vuodessa verohallinnossa – ihmisten hakemuksen täyttämiseen kuluvan ajan lisäksi.

Perusturva kuten toimeentulotuki perustuu myös hakemuksiin. Se voi johtaa siihen, että työpaikan menettänyt joutuu elämään puilla paljailla viikkoja. Tuo rahattoman kansalaisen ja virkailijoiden aika kuluu mukavasti hakemuksia rustaillessa ja niistä riidellessä. Perustulo, joka tulee jokaisen tilille automaattisesti kuukausittain vaatisi vain muutaman virkamiehen järjestelmän pyörittämiseen.

Aivan liian helppoa ja yksinkertaista? Ei, vaan realismia jos äänestäjät valitsevat uudistajia lapsilisien leikkaajien tilalle.

Yksinkertaisuus ei ole vain kaunista, se on myös voimaa. Kun yhteiskunta vapauttaa kansalaisen säätelyviidakosta kasvaa bruttokansantuotteen lisäksi onnellisuus.

Voit äänestää sunnuntaina paremmin toimivaa yhteiskuntaa kirjoittamalla äänestyslippuun numeron 55.