Yrittäjäksi nappia painamalla

Yrittäminen on nykyään mahdollista vain niille joilla on rahaa, aikaa ja tietoa. Yrityksen perustaminen maksaa ja vie perusturvan. Kirjanpito ja palkanlaskenta vaatii ammattilaisten apua. Työehtosopimusten ja muiden säädösten selvittäminen on iso urakka.

Pyörityspalvelu

Mitä jos yrityksen voisi perustaa ilmaiseksi nappia painamalla ja paperisota hoituisi nettipalvelun kautta itsestään? Palkanlaskenta ja maksaminen tapahtuisi kaksiportaisen tasaveron kautta ilman verokortteja ja kirjanpito toimisi automaattisesti kuvina lähetettyjen kuittien avulla. Näin yrittäjä pääsee keskittymään asiakkaiden palveluun.

Tälläinen pyörityspalvelu muutaman hengen yrityksen kirjanpidon, palkanlaskennan ja laskuliikenteen hoitamiseen voidaan toteuttaa avoimella lähdekoodilla. Tarjoamalla yrityksen perustaminen ja pyörityspalvelu ilmaiseksi tulee yrityksen perustamisesta ja hallinnosta vaivatonta. Yrittäjän hallintoon kuluttama aika ja raha vähenee huomattavasti, mikä tarkoittaa parempaa liiketoimintaa ja tulosta. Ja suurempaa määrää työntekijöitä.

Perusturva ja yksinkertainen, matala verotus

Tarinat yrittäjistä joilla rahat eivät riitä lämpimään ruokaan tai ehjiin vaatteisiin eivät ole vitsejä. Suomessa ei tarjota perusturvaa yrittäjille. Työtön menettää peruspäivärahan perustaessaan yrityksen, mikä tekee varattomalle yrittämisestä mahdotonta. Kun yrityksen rahat ovat loppu eikä yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa on moni todella hankalassa tilanteessa. Työttömyysturvaa ei nimittäin ole tarjolla ennen kuin yritys on virallisesti haudattu monen kuukauden prosessin tuloksena. Automaattisesti jokaisen tilille maksettava perustulo korjaa asian.

Olen yrittäjä joka on saanut huomattavia summia tuotekehitystukea Tekesiltä. Käyttämällä paljon aikaa projektihakemuksiin ja niiden raportointiin saimme puolen vuoden kuluttua palkkojen maksusta takaisin suurinpiirtein niiden veroja vastaavan summan. Helpompaa olisi jos verot olisivat jo alunperin alhaisempia kaikille yrityksille.

Yritystuet ovat turhan monimutkainen mekanismi yritysten auttamiselle. Niitä voidaan käyttää korruption tai muun kotiin päin vedon välineenä. Valtion pitäisi kohdella kansalaisia ja yrityksiä tasa-arvoisesti; siksi kannatan kaikkien yritystukien poistoa ja rahojen käyttämistä veronalennuksiin.

Vesuria työehtosopimuksille

Tuottavuus paranee lisää, kun yrittäjän ja työntekijöiden aikaa vapautetaan työehtosopimusten ylimääräisistä ehdoista.

Työehtosopimukset ovat helposti satasivuisia dokumentteja täynnä yksityiskohtaisiä sääntöjä mm. työajasta. Säänntöjen tavoitteena tuntuu olevan monimutkaisuus, ei käytännön toimivuus. Useissa pienyrityksissä ei kukaan ole edes lukenut läpi koko työehtosopimusta . Se on kaikkina pilkkusääntöineen kuitenkin lain mukaan sitova.

Nykyään monessa yrityksessä luotetaan ihmisiin työajan pitämisessä sovitussa määrässä. Ajatus kellokortista ja monimutkaisesta palkanlaskusta minuuttiaikataulun perusteella kuulostaa hassulta eivätkä ainakaan työntekijät sellaista halua. Karsimalla työehtosopimuksista pois epäolennainen raivataan sääntöviidakkoon tie kasvuun.

Lisää rahaa investointeihin

Yritysten investointeja uusiin työpaikkoihin voidaan kasvattaa lisää ottamalla käyttöön yksinkertainen verotus. Omistajia verotetaan vasta sitten, kun he ottavat rahaa ulos firmasta myyntivoittoina, osinkoina tai palkkana. Näin yritykset voivat jatkaa terveinä sukupolvenvaihdosten yli ja startupien työntekijät voivat tulla osalliseksi firman menestyksestä osakeomistuksen kautta. Kun vero maksetaan vasta yrityksestä ulos otetusta rahasta tekevät yritykset enemmän investointeja toiminnan laajentamiseksi.

Lisää rahaa jokaisen taskuun

Ehdotan siis tarpeettoman byrokratian karsimista joka vaiheessa yrityksen perustamisesta sen toivottavasti saaman voiton jakamiseen. Askeleet ovat

+ Ilmainen nettipalvelu yrityksen perustamiseen ja hallintoon

+ Automaattinen perustulo joka kuukausi kaikkien, myös yrittäjien tilille

+ Kaksiportainen tasavero ilman verovähennyksiä ja verokortteja

+ Työehtosopimusten yksinkertaistaminen

+ Yritystukien poisto ja korvaaminen tasa-arvoisesti alemmalla verotuksella

+ Omistajien verottaminen vasta sitten, kun he saavat rahaa firmasta

Tämä on talousohjelma johon ei tarvitse ottaa lainaa. Sen sijaan saadaan usean kasvua ja työllisyyttä parantavan toimen ansiosta radikaalisti parempi taloustilanne ja rahansiirto julkishallinnosta ja yrityistuista kansalaisen taskuun.